Det praktiske

ALT DET PRAKTISKE


Herunder er samlet forskellige informationer, som kan læses inden barnet starter, og som giver et indblik i hvordan Sommerfuglen fungerer. Her findes svar på det meste, ellers står vi altid klar hvis i er tvivl om noget.

Hvad får I og hvad skal I selv medbringe:

Med i den månedtlige betaling er al mad og drikke til børnene. Derudover er bleer og vaskeklude, solcreme/zinksalve osv. også inkluderet i prisen. Vi sørger også for hagesmække, madrasser, dyner, seler, og barnevogne.

Skulle I ønske et bestemt mærke på bleer, cremer osv, er I velkomnne til selv at medbringe dem.

Alt creme og sæbe i Sommerfuglen er uden parfume eller tilsætningsstoffer.


I sommersæsonen skal I selv påføre solcreme inden barnet afleveres


Vi smører kun med solcreme hvis I specifikt beder om det (fx er glemt hjemmefra el. lign)


I bedes selv medbringe skiftetøj, overtøj, fodtøj osv.

Om vinteren skal der medbringes en varm dragt til at sove i + ekstra hue og vanter.

Vi er ude hver dag - så husk tøj til alt slags vejr!   Husk: navn i alt tøj og fodtøj !



Sygdom og smitte:

Vi forsøger naturligvis at begrænse smittespredning i huset, som meget som muligt, men derfor kan især dit barns første år i Sommerfuglen godt være præget af sygdom. Små børn har endnu ikke dannet antistoffer mod de mest almene smitsomme sygdomme og har derfor ikke så stor modstandskraft mod dem.


Alle vi ansatte i huset har selv børn, og vi ved godt hvor svært det kan være at få barnets sygdom og arbejdslivet til at hænge sammen, men her er samlet et par tommelfingerregler (eller pegefingre - alt efter temperament):


  • Dit syge barns behov kommer i første række
  • For dit barn er det en belastning at skulle være i institution hvis det ikke er frisk, det er ligeså belastende for et barn at være i institution som det er for en voksen at gå på arbejde, hvis man er syg.
  • Vær med til at tage ansvar for at dit barn ikke udgør en smittefare for de andre børn
  • Vi vurdere mere på barnets almentilstand end temperaturen når et barn sendes hjem.
  • Hav tillid til at personalet reagerer kompetent når vi vurderer at dit barn er syg
  • Vi anbefaler altid at barnet bliver hjemme til det har været raskt/feberfrit i 24 timer (Ved smitsom diarré/opkast skal der gå 48 timer).


Vi henviser i øvrigt til sundhedsstyrelsens henstillinger om børnesygdomme:

https://www.sst.dk/da/sygdom-og-behandling/smitsomme-sygdomme/~/media/218F8342350D401680A5F35EF5FCCAB5.ashx



Som personale forsøger vi at standse smitterisikoen ved at:

Vaske hænder ofte

Bruge handsker ved bleskift

Spritte puslepladsen af efter brug

Spritte hænder hver gang der tørres snot-næser mm

Grundig daglig rengøring

Vi bliver også hjemme når vi er syge, så vi ikke udgør en smittefare for børnene :-)



Madpakker og medbragt mad:

Selvom vi sørger for alle måltider i Sommerfuglen, vil vi dog alligevel til tider bede jer om at medbringe en madpakke til jeres barn.

Det gør vi for at børnene så småt kan vende sig til at have madpakke med ligesom i børnehaven. Det er stort og spændende for børnene at få lov at medbringe sin egen mad en gang imellem, især dem der har større søskende nyder det rigtig meget. Det er typisk kun til enkelte ture ud af huset, at vi beder jer om en madpakke og fortrinsvist i forår/sommer sæsonen.


Derudover holder vi også julefrokost og påskefrokost, hvor alle børn bedes medbringe en lille ret/madvare der stilles på et lækkert fælles buffet-bord til spisning.

Vi bestræber os på at I maksimalt skal medbringe madpakke/madvarer 10 gange pr år.


Skal dit barn have modermælkserstatning eller andre specielle madvarer (som vi ikke allerede har i huset) skal I selv medbringe det.



Kostpolitik i Sommerfuglen:

  • Vi har ikke en "0-sukker" politik. Vi serverer dog aldrig slik eller sukkerholdige drikke, men kan til særlige lejligheder godt finde på at lave vafler, boller/brød der er smagt til med sukker.
  • Hjemmebagt kage serveres ganske få gange om året.
  • Til fødselsdage er forældre velkomne til at medbringe noget. Vores erfaring at børnene hellere have boller, frugt, rosiner, ostehaps osv. istedet for kage
  • Til jul bager vi småkager (pædagogisk aktivitet)
  • Til fastelavn er tønden fyldt med: Figenstænger, rosiner, frugt eller lign.
  • Til alle måltider og i løbet af dagen tilbydes der vand og mælk som drikkevarer



Morgenmad:

Vi serverer morgenmad indtil kl. 7.30 -

Hjemmelavet øllebrød eller havregrød

Havregryn med mælk

Rugfras med mælk

Rugbrød med pålæg/leverpostej


Formiddagsmad:

Til de børn der har behov for det, serveres der rugbrød med smør, rugfras, knækbrød og frugt.


Frokost:

Rugbrød med smør. Børnene kan dagligt selv vælge hvad de får smurt på af:

Forskelligt skiveskåret pålæg

Hj.lavet æggesalat

Smøreost

Skiveskåret ost

Makrel i tomat

Laksepaté

Torskerogn

Leverpostej 


Som supplement til rugbrødderne serveres dagligt én eller flere af følgende:

Gulerødder

Broccoli

Blomkål

Peberfrugt

Agurk

Syltede rødbeder



Eftermiddag:

Hjemmebagte boller med smør

Forskelligt udskåret frugt

Grød (til de mindste)

Rugbrødsmadder



SØVNPOLITIK (sikke et kedeligt ord)

På trods af klangen i ordet, så er det faktisk en rigtig positiv ting, som jeres børn vil nyde godt af. Stol på, at alt hvad vi gør omkring søvnen, gør vi for jeres børns bedste. Hav tillid til at vi har børnenes trivsel og udvikling som højeste prioritet.

At vække børn, er noget vi gør for de voksnes skyld, ikke børnenes.

Mere end 50% af alle børn oplever indsovnings-problemer i 2-3 års alderen. Det er ikke fordi de har sovet for længe til middag, men en naturlig (omend besværlig) del af udviklingen. Det kan forståeligt nok, være rigtig svært og konfliktfyldt, hvis barnet har svært ved at falde i søvn om aftenen. Men den konflikt løses ikke ved at nægte dem søvn på et andet tidspunkt af døgnet. Det svarer til at sulte dem til frokost, for at få dem til at spise et stort aftensmåltid. 

At nægte et barn deres basale behov, er ikke en sund løsning for barnets udvikling og trivsel, selvom det umiddelbart fjerner konflikten. Det er aldrig i barnets tarv at nægte et basalt behov.


Vores søvnpolitik er der derfor kort og godt:

Vi vækker ikke børn der sover


Hvordan foregår middagsluren hos os:

Vi putter alle børn ved 12-tiden

Alle skal sove (eller som minimum hvile) fra kl. 12-14

95 % af børnene vågner af sig selv imellem kl. 13.45-14.30


Når de fylder 2,5 år hjælper vi gerne barnet med at justere søvnen, hvis de har behov for det, men vi vækker dem ikke. At justere søvnen betyder fx. at vi begynder at åbne døren ind til der hvor de sover, trækker gardinet fra, linde lidt på dynen, vi rumsterer rundt og laver “larm”, og hvis de vågner af det, så er er de udhvilede og klar til at komme op. Sover de stadig videre, så lader vi dem ligge i et kvarter og prøver så igen ved at løfte dynen, ae på kinden osv. Hvis ikke barnet vågner så er det ganske enkelt ikke klar til at komme op, og så har de behov for at hvile noget længere.

At justere søvnen kan også betyde et lille barn der skal gå fra to til én lur. Der kan vi hjælpe med at justere på formiddagsluren, så barnet får den primære lur midt på dagen og ikke tidligt om morgenen.


Når vi har valgt at lave en klar søvnpolitik, så handler det om at hjælpe børnene med at udvikle sig og have overskud til at være i pasning en hel dag. For selvom de hygger sig og har det rart, så er det hårdt arbejde for dem at være af sted en hel dag. Det kræver ligesom meget af dem at være i Sommerfuglen en hel dag som det gør af vi andre, når vi går på arbejde. De bliver ligeså trætte og har brug for pause og ferie og fridage til at koble af. Derfor kan et barn ofte også undvære middagsluren i weekenden, jo ældre de bliver. For der er de ikke PÅ, på samme måde som hos os.

Det kræver rigtig meget energi hver dag af børnene, at være i relationer med andre børn og voksne, at vente på tur, at udsætte behov, at lære spillereglerne at kende i en leg, at skulle følge en gruppe, at skifte voksen, at sige farvel til mor og far, at justere sine følelser, at udtrykke sig, at tolke de andres signaler osv. Alt det skal de ikke forholde sig til, på samme niveau i weekenden. Derfor kan de af og til, når de bliver ældre, klare sig uden lur, en enkelt dag eller to, men ikke hele ugen igennem.


Derfor varer vi helst ikke på spørgsmålet “Hvor længe har han/hun sovet i dag?” :-) Men vi svarer gerne på kvaliteten af søvnen, eller om de stod op før eller efter kl. 14 osv. 

Vi vil ALTID fortælle jer hvis jeres barn ikke har sovet, eller de har sovet usædvanligt lidt/anderledes end de plejer. I så fald hænger vi en seddel i barnets rum.


Kærlig hilsen

Personalet





Copyright @ All Rights Reserved